zaterdag 16 juni 2012

Pastinaak eten

Pastinaak groeit op zonnige plekken, tussen grassen op voedselrijke grond zoals klei.

Het is een tweejarige plant. In het eerste groeiseizoen is er alleen maar blad en in het tweede groeiseizoen komt er een bloem. En na het bloeien gaat de plant dood.

De vorm van het blad en de geur zijn belangrijk voor de herkenning.

Midden juni komen de pastinaken goed tevoorschijn. Ze hebben 10 tot 20 centimeter lange bladstengels in een rozet. Maar let op! Er zijn (licht) giftige planten die er op lijken. Leer dan ook die typische pastinaak geur kennen.

Als de plant bloeit (midzomer, nazomer) is pastinaak makkelijk te herkennen. Het is één van de weinige planten met een geel bloemscherm.

Als ik buiten ben en m'n eten uit de natuur probeer te halen, dan gebruik ik graag pastinaak. Want pastinaak is lekker en voedzaam. Gekookt lijkt smaakt de wortel naar zoete aardappel en peen. Een goede smaakmaker als er verder weinig lekkers te vinden is. De wortel is voedselrijk: 17 gram koolhydraat/100 gram wortel. Dit is vergelijkbaar met gekookte aardappel.

Met een graafstok zijn een paar wortels zo opgegraven. En als de plant bloeit kun je de wortel oogsten door de bloemstengel recht omhoog te trekken.


Pastinaak in bloei. Deze soort is dan gemakkelijk te herkennen.
Wortels van pastinaak. Opgegraven met een graafstok.  
Pastinaak kan een flinke oogst geven.

Pastinaakwortel; klaar om te koken.
  • Weet wat je eet. Bestudeer de soort aan de hand van literatuur en internet. 
  • Laat voldoende exemplaren staan voor regenaratie. 
  • Pluk niet langs wegen of langs akkers. Denk aan vervuiling zoals roet en bestrijdingsmiddelen. 
  • In sommige gebieden komt de vossenlintworm voor. De aanwezigheid van deze worm brengt een gezondheidsrisico met zich mee. Lees er meer over op de site van RIVM. 
  • Meer weten over planten? Kijk op de site van FLORON.