maandag 24 september 2012

Touw maken van brandnetel

De brandnetel is een geweldige plant. Je kan er veel mee, is makkelijk te herkennen en komt op veel plekken voor. Er zijn twee soorten: de grote en de kleine brandnetel. Beide kun je op dezelfde manier gebruiken. De kleine brandnetel kom je minder vaak tegen dan de grote brandnetel.

Iets over brandnetelprik. Brandnetels prikken met kleine haren die mierenzuur afgeven. Deze haren wijzen omhoog. Als je een arm met een neerwaartse beweging in een brandnetelplant steekt wordt je geprikt. Als je een brandnetelplant pakt met een opwaartse beweging word je niet geprikt (oké bijna niet...).

1 Je kan de frisse topjes eten. Brandnetel heeft relatief veel proteïne. Dit is een stikstofverbinding die essentieel is voor jou als organisme. Brandnetel groeit dan ook op plekken waar veel stikstof in de grond zit. De plant neemt deze stikstof op uit de grond en maakt dit beschikbaar voor jou als proteïne.

2 De uitgedroogde stengels van het vorige jaar branden makkelijk en fel, mits ze droog zijn.

3 Je kan touw maken van de buitenste schil van de stengel. Vanaf half mei, als de plant al een stuk is gegroeid, kun je touw maken van brandnetel. Dit kan tot ongeveer eind september. De vezels zijn dan het langst en nog soepel. Later droogt de stengel op en is dan niet meer te gebruiken.

1 Pluk een stengel.

2 Verwijder het blad. Trek dit met één beweging van onderen naar boven van de stengel.

3 Leg de stengel op een harde ondergrond en plet deze met een stok. Geef extra aandacht op de plek waar een blad heeft gezeten.

4 Vouw de ronde stengel netjes open.

5 Haal de kern eruit: leg de stengel, ongeveer in het midden, tussen duim en wijsvinger. Steek je duim tussen de kern en de vezels. Je duim is een soort wig die de kern van de vezels schraapt. Trek met je andere hand de stengel naar je toe. In het voorjaar is dit lastiger omdat de plant sappiger is.

6 Droog de vezels in de open lucht of naast een vuur (sneller).

7 De vezels twijnen (een oeroude techniek om touw te maken). Maak de vingertoppen vochtig. Maak de vezels niet kletsnat. Doe je dit wel dan gaat het touw open staan. Dit touw is minder sterk.

Van tien stengels van ongeveer 1.20 meter lang heb ik ongeveer 2.50 meter touw kunnen twijnen. Dit touw is 3 tot 4 mm. dik.

Van de bast van populier kan ook touw gemaakt worden. Zie ander artikel in dit blog touw-maken-van-populier.html.
Vouw de stengel netjes open.   
Opgerolde vezels, klaar om te drogen.

Open touw is minder sterk. Oorzaak: te nat getwijnd.  
Brandneteltouw. Klaar.