donderdag 19 juli 2018

Verstelbare pothaak maken

Met deze pothaak hang je een pan met hengsel boven het vuur. Je kan makkelijk de hoogte van de pan ten opzichte van het vuur regelen. Steek de pothaak standaard in je rugzak, je hoeft niet steeds een nieuwe te maken.
De verstelbare pothaak in actie.

Snij- of zaag een rechte, levende tak met zijtak af. Vers hout is makkelijker te bewerken dan dood hout. Gebruik het liefst een ongewenste exoot zoals Amerikaanse vogelkers.

Werk met een langer stuk dan je denkt nodig te hebben. Je hebt zo "handvaten" om makkelijker aan je werkstuk te kunnen werken. Zaag of snij deze later af.

Schraap met je mes de bast af. Gebruik de rug van je mes, dat spaart het snijgedeelte. Snij kruisen in de tak en snij de onderste kwart en de twee zij kwarten weg. Snij nog wat bij zodat een ophangpunt ontstaat.
Een verstelbare pothaak maken. Aan beide uiteinden van het werkstuk zit een handvat. Zaag- of snij deze later af (foto: Eva Brinkhof).
Twee verstelbare pothaken.

Zoek een dode, stevige tak. Hier gaat de pothaak inclusief gevulde pan aan hangen. Bepaal de ideale hang van deze stevige tak: steek deze schuin in de grond en veranker met een haring. Ondersteun met een gevorkte tak. Druk de tak naar beneden waar de pothaak komt te hangen. De dode tak zal iets draaien om z'n as. Dit is de ideale hang.

De opstelling. Een stevige, dode tak schuin in de grond. Verankerd met een haring. Ondersteund door een gevorkte tak. Pothaak op het uiteinde.   

Snij of zaag het uiteinde, waar de haak komt, recht naar beneden af. Snij dan een stuk van de bovenkant af tot de kern van het hout. Snij nog een stukje verder af. Peuter met de punt van je mes de kern eruit. In dit putje komt de pothaak te hangen.

Detail van de ophanging.   

Haring om de tak in de grond te verankeren. 

Een gevorkte tak als ondersteuning.