donderdag 26 juli 2012

Paiute deadfall

Vang je eigen eten met de Paiute deadfall. De Paiute is een Indianenstam uit het zuiden van de Verenigde Staten.

In Nederland is het trouwens verboden om met dit soort middelen te jagen. Maar het is wel leuk om eens zo'n ding op te zetten. En daarna meteen weer afbreken.

De val is te maken met spullen uit de natuur. Het koordje is ter plekke getwijnd van wilgenbast en in het bos liggen stokjes genoeg. Bouwafval ligt er ook en dat is handig als ondergrond en als valgewicht.

Deze val is tricky om te zetten omdat het mechanisme gevoelig is.

Een vlak oppervlak vergroot de kans op een nette kill om het zo te zeggen. Bij een oneffen oppervlak neemt de kans op overleving van een prooi met mogelijk een verwonding toe. Dat betekent onnodig lijden van een dier. Dat moet je niet willen.

Het valgewicht moet voldoende massa hebben om een dier te doden. De Paiute gebruikten grotere stenen en vingen er woestijnratten mee.

Cruciaal is dat het staande takje zich niet onder de steen bevindt. Want als het mechanisme in werking wordt gezet dan moet het bovenste horizontale takje en het staande takje naar links wegschieten. Ze moeten niet onder de steen terecht komen. Gebeurt dit wel dan klapt de steen niet ver genoeg door naar beneden waardoor de overlevingskans van de prooi met mogelijk een verwonding toeneemt.

Paiute dead fall gemaakt met materialen ter plekke gevonden.