Waterfilter in actie. |
Voor het filter links heb ik één compartiment gebruikt van een winterstengel. Prop een stuk mos in de onderkant. Doe er dan van boven eerst zand in om deeltjes te filteren en dan verpulverd houtskool. Zand filtert grove delen. Houtskool verbetert de smaak en absorbeert sommige chemicaliën. Als het er is kun je ook nog veenmos toevoegen. Om bacteriën, virussen en protozoa onschadelijk te maken moet het gefilterde water nog wel GEKOOKT worden.
Wat is de capaciteit? Geen idee. In theorie werkt actieve houtskool op een gegeven moment niet meer. Ik doe er soms nieuw houtskool bij.
Het verbaast me dat de stengel lang goed blijft. Na maanden gebruik ziet het doorgesneden filter er nog goed uit.
Schroom niet om de reuzenberenklauw te gebruiken. Het is een ongewenste exoot en wordt (soms) actief bestreden door grondeigenaren en natuurbeheerders.
Doorsnede waterfilter van een stengel van reuzenberenklauw. |