woensdag 22 augustus 2012

Waterfilter maken van reuzenberenklauw

In de winter kun je verdroogde bloemstengels vinden van de reuzenberenklauw Heracleum mantegazzianum. Deze stengels zijn hol en bestaan uit compartimenten van soms wel 80 centimeter.

Waterfilter in actie.
Mooi materiaal om een waterfilter van te maken. Gebruik alleen de afgestorven, uitgedroogde stengel! Zou je verse stengels gebruiken dan kan het sap van de plant, dat op de huid komt, een fototoxische reactie geven. In gewoon Nederlands: je krijgt een brandblaar.

Voor het filter links heb ik één compartiment gebruikt van een winterstengel. Prop een stuk mos in de onderkant. Doe er dan van boven eerst zand in om deeltjes te filteren en dan verpulverd houtskool. Zand filtert grove delen. Houtskool verbetert de smaak en absorbeert sommige chemicaliën. Als het er is kun je ook nog veenmos toevoegen. Om bacteriën, virussen en protozoa onschadelijk te maken moet het gefilterde water nog wel GEKOOKT worden.

Wat is de capaciteit? Geen idee. In theorie werkt actieve houtskool op een gegeven moment niet meer. Ik doe er soms nieuw houtskool bij.

Het verbaast me dat de stengel lang goed blijft. Na maanden gebruik ziet het doorgesneden filter er nog goed uit.   


Schroom niet om de reuzenberenklauw te gebruiken. Het is een ongewenste exoot en wordt (soms) actief bestreden door grondeigenaren en natuurbeheerders.

Doorsnede waterfilter van een stengel van reuzenberenklauw.