vrijdag 16 november 2012

Een kaarsenstandaard maken

Een kaarsenstandaard maak je met berkenbast, wortels van den of spar en een tak van de Amerikaanse vogelkers. Waarom juist Amerikaanse vogelkers en geen andere soort? De Amerikaanse vogelkers is vaak ongewenst omdat deze soort zich snel uitbreidt en zo hele stukken bos kan overnemen. De boswachter zal het waarschijnlijk niet zo erg vinden als je er een tak afhaalt voor eigen gebruik. Als gereedschap heb je nodig een mes en een stevige tak als slaghout. De kaars neem je van huis mee.

Hoe? Hou de vogelkers, het slaghout en het mes in handbereik. Zet de tak rechtop, op een stevige, vlakke ondergrond. Een stobbe van een boom bijvoorbeeld. Hou de tak vast terwijl en zet het mes op de tak. Hou de tak in positie met je mes. Als het goed is heb je nu weer een hand vrij. Pak het slaghout en sla er mee op de bovenkant van het mes. De tak splijt. Steek de bast met kaars en al in de spleet. Als de bast op de goede plek zit kun je deze strak trekken en de kaars komt klem te zitten. Dan afbinden met wortel om te fixeren. Aansteken maar.

Van het hout van Amerikaanse vogelkers kun je ook lepels snijden: zie ander artikel in dit blog: houten-lepel-maken.html.

Een kaarsenstandaard maak je met natuurlijk materiaal.