zondag 30 december 2012

Een bed maken van sparrentakken

Een goede nachtrust begint met een goed bed. Wat is een goed bed? Een goed bed isoleert lichaamswarmte en ligt prettig. Ik besteed - als het kan - veel aandacht aan het maken van een bushcraft bed want dit verdient zich 's nachts terug.

Zomaar op de grond gaan liggen om te slapen is geen goed idee. Vocht in de grond onttrekt lichaamswarmte omdat vocht warmte ongeveer vijfentwintig keer sneller afvoert dan lucht. Zorg dus voor een luchtlaag tussen het lichaam en de grond. Dit kan met een slaapmat, zoals van Thermarest, of door het maken van een bushbed van takken. Een bushcraft bed slaapt net zo goed als een matje uit de buitensportwinkel!

Een bushcraft bed maak ik het liefst van takken van een Douglasspar. Om de volgende redenen.
  • De naalden prikken niet. 
  • De takken zijn flexibel. In combinatie met twee stammen waarop een pakket dunnere takken wordt gelegd vormt het bed zich naar je lichaam. 
  • De takken hebben vaak een hoofdtak met dunnere zijtakken die in een gebogen vlak staan. Door deze omgekeerd plat neer te leggen zijn er geen hinderlijke uitstekende takken. 
  • Leg de takken kruislings over elkaar.
  • Takken van een naaldboom ruiken lekker door de aanwezigheid van hars. De terpenen in de hars schijnen een kalmerend effect te hebben op de mens. Je slaapt beter op een bed van sparrentakken!

Hoe bouw je een bushcraft bed? 
  • Leg twee polsdikke stammen naast elkaar op de grond. De afstand is ongeveer de breedte tussen de schouders. De stammen hebben de lengte van je eigen lichaam. Leg er eventueel andere stammen of stenen onder om het bed vlak te krijgen. 
  • Leg er kruislings sparrentakken op die maximaal duim dik zijn op het dikke eind. Deze takken zijn ongeveer zo lang als een arm. Begin met de dikste takken en eindig met de dunste takken. 
  • het rompgedeelte heeft meer takken nodig dan het beengedeelte.  
  • Maak een kussen van een extra pak takken.   
Reken een half uur tot drie kwartier bouwen met een bushcraftmes, zaag of bijl.

Een ander voorbeeld van een bushcraft bed maken met takken: zie ander artikel in dit blog: bushcraft-bed-van-takken-maken.html.

Een slaapmat maken van riet doe je zo. Zie ander artikel in dit blog: slaapmat-maken-van-riet.html.Een bushcraft bed. Twee stammen en kruislings over elkaar gelegde takken. 

Een dik pakket takken geeft warmte en comfort.Een bed van fijnspar in een onderkomen van natuurlijk materiaal.