maandag 3 december 2012

Eikelkoffie en eikelbrood

Van eikels kun je brood en koffie maken. Maar eerst de bittere tannine er uit halen. Doe dit door de eikels te spoelen in water of door de eikels te verhitten.

De eikels op de afbeelding zijn met schil en al anderhalve week in water geweekt. Elke dag is het water ververst. Daarna pellen en het binnenste fijn hakken.

Eén helft is door het broodmeel gedaan (1/2 meel 1/2 eikels). Van de andere helft is koffie gezet. Eerst de eikels fijn maken in een vijzel, daarna in een bakblik doen en dan onder de ovengrill. Maar pas op. Te dicht en te lang onder de grill geeft blauwe rookwolken is mijn ervaring. Probeer eerst 2,5 minuut of korter. Misschien nog een keer vijzelen of fijn maken in een keukenmachine en dan weer onder de grill. Stop met grillen als het poeder mooi bruin geworden is. Je (instant)koffie is klaar! Als je een bakkie zet laat het drab bezinken en drink die laatste slok niet.

Ik gebruik het liefst eikels van de Amerikaanse eik Quercus rubra. Deze soort komt veel voor in Nederland maar heeft minder tannine dan onze eigen zomereik Quercus robur en wintereik  Quercus petraea.
Eikels fijn hakken.