maandag 10 juni 2013

Zelfredzaamheid: zeep maken van paardenkastanje

Van de vruchten van paardenkastanje Aesculus hippocastanum kun je zeep maken. Er zit een stofje in genaamd saponine (sapo is latijns voor zeep). Het stofje heeft dezelfde werking als zeep alleen dan minder sterk.

Hoe? Hak de kastanjes fijn. Neem de donkere schil weg. Daarna het grove spul fijn maken in een vijzel of keukenmachine.

Doe het gruis met water in een afsluitbaar potje voor een handzeep. Of doe het gruis in een afsluitbaar zakje (zoals een washandje met een touwtje erom) voor het wassen van je kleren of... jezelf. In een afsluitbaar potje met water is de houdbaarheid kort. Hooguit een week.

Blad van paardenkastanje kan ook als zeep gebruikt worden. Haal de steel van het blad. Snipper het blad en doe het in het afsluitbare zakje. Wrijf het zakje tussen je handen in een emmer met water zodat het blad gekneusd wordt waardoor de saponinen vrijkomen. Doe vervolgens je wasgoed in de emmer.

Er is een kans dat vlekken ontstaan in het wasgoed als het zakje er te lang in blijft zitten. Hooguit één minuut! Haal het zakje met blad meteen na het kneuzen uit het water. Een zakje met gruis van de vruchten geeft geen vlekken als dit er wat langer in blijft zitten.

Van de vruchten van paardenkastanje maak je zeep.  


Een afsluitbaar zakje met kastanjegruis.