vrijdag 16 augustus 2013

Teunisbloem eten

In de zomer zie je soms van die uitbundig bloeiende, knalgele grote bloemen lang een snelweg waar is gegraven of bij een bouwplaats van een jaar oud. Misschien is dit dan één van de drie soorten teunisbloem Oenothera die in ons land voorkomt.

Bladrozet van teunisbloem in de winter.





















Deze soort heeft een tweejarige cyclus: in het eerste jaar groeien (vanuit een zaadje) en dan veel blad maken. Dit geeft energie (fotosynthese) dat opgeslagen wordt in een penwortel. In de rustperiode (winter) is de plant herkenbaar aan het bladrozet. In het tweede jaar gaat de plant weer groeien, bloeien en zaad maken. Het individu gaat daarna dood. De cyclus is rond.
  
Wat jij wil als hongerige bushcrafter wil is die dikke, vette penwortel met voedsel waar de plant maandenlang mee bezig is geweest om op te slaan. Je hebt hier de hele winter en voorjaar de tijd voor. Opgraven die wortel dus, als er geen sneeuw en vorst is tenminste.

Teunisbloem overwintert met een penwortel vol met voedsel. 

 


























  • Weet wat je eet. Bestudeer de soort aan de hand van literatuur en internet. 
  • Laat voldoende exemplaren staan voor regeneratie.  
  • Pluk niet langs wegen of langs akkers. Denk aan vervuiling zoals roet en bestrijdingsmiddelen. 
  • In sommige gebieden komt de vossenlintworm voor. Deze worm brengt een serieus gezondheidsrisico met zich mee. Lees er meer over op de site van RIVM. 
  • Meer weten over planten? Kijk op de site van FLORON.