vrijdag 11 november 2016

Brander maken van conservenblikken

Een brander van conservenblikken maak je met een zakmes waar een blikopener op zit. En van de conserven maak je een lekker gerecht. Eventueel maak je deze brander on the trail.


Voordelen

  • Onafhankelijk. Je stookt hout. Geen Coleman Fuel, Campingaz, Esbit of wat dan ook meer nodig. 
  • Ruimtebesparend. Past in mijn RVS kookpan (zie onderstaande foto). 
  • Licht van gewicht. Slechts 125 gram.
  • Duurzaam. Geen fossiele brandstof nodig tijdens de fabricage. Geen fossiele brandstof nodig tijdens het stoken. De brander is gemaakt van een restproduct.  

Brander van conservenblikken.



Nadelen

  • De brander kan roesten.


Aan de slag

Koop een blik bruine bonen zonder treklip (of draai een blik met een treklip om) en een blik ananas met treklip (zie foto). Er zijn andere mogelijkheden maar met deze ingrediënten + een ui maak je ook nog eens een voedzaam en lekker gerecht. Onderaan het recept.


Het zakmes moet een type blikopener hebben zoals van het blauwe mes (zie foto) vanwege de scherpe punt. Het type blikopener van het grijze mes werkt minder goed.

Oké, hoe werkt zo'n blikopener eigenlijk? Zet de "bek" onder de rand van een blik en hefboom de "snuit", waar een scherpe rand op zit, in het blik. Je snijdt het zo open.


1. Haal het papier van de blikken (tondel).
2. Zet het ananasblik op het bruinebonenblik.
3. Markeer de "footprint" van het ananasblik (houtskool, stift, mentaal).
4. Duw de blikopener in de "footprint" en snij rondom het deksel af. Dit is een lastig klusje omdat je niet kunt hefbomen. Je steekt steeds de "snuit" in het blik. Focus! Neem eventueel pauzes.
5. Verwijder de inhoud van het bruinebonenblik en spoel deze schoon. 
6. Snij gaten aan de zijkant onderaan in het bruinebonenblik (hefbomen langs rand).
De deksel van bruinebonenblik verwijderen.

Het bruinebonenblik na stap 1-6.
7. Trek de deksel van het ananasblik en verwijder de inhoud.
8. Snij gaten aan de zijkant onderaan in het ananasblik (hefbomen langs rand).
9. Snij gaten aan de onderzijde van het ananasblik en vergroot deze door de "snuit" van de blikopener te draaien in het gat, deze gaten moeten zo groot mogelijk zijn.
Het ananasblik na stap 7-9.

10) Druk het ananasblik in het bruinebonenblik.
De brander is klaar.


Problemen oplossen

Het ananasblik past niet in het bruinebonenblik
Je hebt niet secuur gewerkt. Soms lukt het om het ananasblik er toch in te krijgen. Zet het ananasblik op het bruine bonenblik en leg er een plat stuk hout op. Sla het er subtiel in met een hamer of steen. Pas op dat het blik niet vervormt. Je kan eventueel eerst met de blikopener kleine keepjes maken in het resterende stukje deksel van het bruinebonenblik.

Veel rook, weinig vuur
De verbranding is niet goed. Denk eraan: vuur moet lucht hebben. Vuur brandt het beste als er lucht van onderaf wordt aangevoerd. Zorg er dus voor dat er van onderaf voldoende lucht bij kan. Vergroot de gaten in de onderkant van het bruine bonenblik: steek de "snuit" van de blikopener in een gat en draai het rond als een schroevendraaier. Verder: gebruik droog hout. Vochtig hout brandt slecht (er gaat veel energie verloren in het verdampen van vocht).


Hints

  • De brander past in een zelfgemaakte billy (voorraadbus van RVS met een hengsel van een oude emmer eraan gemonteerd. De voorraadbus heeft een diameter 11.5 centimeter en een hoogte van 15 centimeter). 
  • Een stoffen hoes om de brander voorkomt gerammel in de billycan.  
  • Gebruik een houten pothaak om de kookpan boven de brander te hangen. 
  • Stop alvast droge tondel in de brander, je bent dan klaar voor de start. 
  • Maak een tondeltas voor in je rugzak. Doe er droge houtjes, berkenschors, fijne takjes etc. in. Je hebt dan altijd droog en makkelijk brandbaar spul bij je.  


Recept: bruine bonen met ananas en ui

  • Doe (een deel van) het ananassap in de billycan. 
  • Snipper de ui erbij.
  • Hang de pan boven het vuur en laat de ui zacht worden.
  • Doe de bonen erbij en warm het op. 
  • Snij de ananasschijven in stukken. 
  • Als de bonen warm/heet zijn de ananasstukken erbij doen. 
  • Kort doorwarmen. 
  • Zorg er steeds voor dat er voldoende ananassap in de billy zit om aanbranden te voorkomen. 
  • Eet smakelijk.