dinsdag 17 april 2012

Bushcraft: lean to van natuurlijk materiaal

Een lean to onderkomen is gewoon een schuin dakje dat bescherming biedt tegen neerslag. Deze lean to is in verschillende stappen veranderd in een rondom dichte hut.

Het basismodel, op de bovenste afbeelding, was in drie uur klaar. Het aanslepen van riet was het meeste werk. Een eenvoudig frame van takken draagt het riet. Touw houdt het frame bij elkaar. Het riet ligt koud op dit frame en is gefixeerd met een tak aan de buitenkant. Het riet heeft een dikte van ongeveer tien centimeter (na één jaar vijf centimeter).

Later is een zijvleugel gebouwd zodat twee personen droog kunnen overnachten. Slapen en zitten kan op van de grond verhoogde bedden. Op één van de bedden ligt een zelfgemaakte slaapmat (zie ander artikel in dit blog: slaapmat-maken-van-riet.html). Later is de zijvleugel iets naar binnen gedraaid/verplaatst voor een betere bescherming tegen het weer. En nog weer later zijn er nieuwe wanden aangebouwd.

Twee verplaatsbare panelen van takken, gras en riet sluiten de opening af. Deze kun je zo oppakken en wegzetten.

Het onderkomen doet waarvoor hij bedoeld is. Het houdt mij en m'n uitrusting droog (genoeg) als het nodig is.

Voor een meerpersoons onderkomen van natuurlijk materiaal zie ander artikel in dit blog: groepsonderkomen-natuurlijk-materiaal.html. Voor een éénpersoons onderkomen van natuurlijk materiaal zie ander artikel in dit blog: A-frame-onderkomen-van-natuurlijk-materiaal.html

Basismodel lean to onderkomen. 


Uitbreiding van het basismodel met een zijvleugel. Het frame dat het riet zal dragen is goed te zien.  
Wand opbouwen met riet.

De zijvleugel is verplaatst voor een betere bescherming tegen weersinvloeden en voor meer beslotenheid.  De bovenrand van de wanden zijn afgewerkt met omgeslagen riet en er zijn twee zijwanden gemaakt van omgeslagen riet.  

Voor de winter is de opening dicht gemaakt met hulp van twee verplaatsbare matten van hazelaartakken, riet en gras.