donderdag 5 april 2012

Bushcraft: onderkomen van natuurlijk materiaal

Zelfredzaamheid is je eigen woning bouwen. In drie uur kun je een woning bouwen die drie jaar meegaat (met periodiek onderhoud).

Na de houtoogst is er flink wat materiaal vrijgekomen om een onderkomen van te maken. Deze A-frame is in vier uur gebouwd, inclusief een bed van sparrentakken.

Werkvolgorde:
  • Eerst de humus weg schrapen tot op de kale grond. Dit wordt later weer gebruikt om de wanden te bedekken. Omdat het grond niveau iets lager komt te liggen hoeft het onderkomen iets minder hoog opgebouwd te worden. Dat scheelt werk en dus tijd. 
  • Stabiliseer een stevige balk met een Y-vormige tak tegen een boom. De balkhoogte bepaalt de dimensies van de binnenruimte. Maak een afweging tussen een minimale ruimtelijke inhoud en comfort. Hoe kleiner hoe warmer.  
  • Als balk is geplaatst maak dan het bed in orde. Je kan er nu nog goed bij. Als de wanden eenmaal bedekt zijn is het lastiger om een bed te maken. Voor een bed: zie ander artikel in dit blog: bed-van-sparrentakken-maken.html).   
  • Plaats takken schuin tegen de balk. Zet ze dicht tegen elkaar aan zodat ze goed een dek van humus kunnen tegenhouden.  
  • Bedek de takken met humus. Begin op maaiveldniveau en werk omhoog. Een pak van dertig centimeter is voldoende om het onderkomen droog te houden in de slechtste condities. Laat geen takken buiten het humus steken want hier kan water naar binnen lekken.            
Heb er redelijk geslapen. 's Morgens gewekt door een roepende havik. Ik kon de vogel zien als ik m'n hoofd uit de opening stak. Errug gaaf.


Plaats een balk op een Y-vormige tak en maak een bed van sparrentakken. 
Zet takken tegen de balk. Deze dragen straks een dik pakket humus.  


Klaar. Als deur kun je een jas of een poncho gebruiken.