woensdag 3 april 2013

Met Pasen naar de hut

Een paar heerlijke dagen achter de rug. Lekker buiten, goed weer, vuurtje stoken, wild spotten, en goed gezelschap waaronder een paar nieuwe gezichten.

En toch minder gedaan dan voorgenomen. Ben de hele dag wel met iets bezig. Een opsomming. Water halen uit de sloot en vervolgens zuiveren. Gaten stoppen in de wanden van de hut (zie ander artikel in dit blog: lean-to-van-natuurlijk-materiaal.html). Een plat dakje maken om warmte binnen te houden en een betere bescherming tegen neerslag. Wandelen met E. Brandhout regelen. Eten zoeken. Ik heb weinig meegenomen zodat ik aktief op zoek moet naar eten: planten en road kill. De tijd is verzet waardoor het wild soms verrast wordt als mensen een uurtje eerder gaan rijden. Geen road kill gevonden, wel plantaardig spul. Tijdens het struinen langs de weg word ik nieuwsgierigheid naar het bos aan de overkant. Ik zie een mooie opstand van sparren. Ben hier nog nooit geweest. Toch maar eens kijken. Ik zie de zon vuurrood opkomen door de bomen. Mooi! Het is helder en koud. Even later zie ik damherten. Vijf bokken, vijf hinden (hindes?). Eén bok krabt z'n gewei aan aan afhangende tak. Tien paar ogen hebben mij snel door maar ze blijven verrast staren. Ze zien alleen m'n hoofd want ik sta achter een soort dijkje. Ze snappen het niet. Pas als ik het dijkje oploop en ze mij helemaal zien sprinten ze weg. Ik pas de afstand. Zeventig stappen; dat is 56 meter. Ze staan hier vaker want de vegetatie is vertrapt. Het is zo'n plek dat 's morgens als eerste door de zon wordt beschenen. Het ligt op de overgang van bos naar boerenland. Ik beeld me in dat ze 's nachts in de wei grazen en dat ze 's morgens op deze plek nog even in de ochtendzon staan voor ze terug gaan de dekking in. Ik besluit om hier terug te komen om ze te observeren. Onderweg terug zie ik een vos in het verdorde woud van brandnetel.

En de opsomming gaat verder. Als het donker wordt: koken op open vuur. Onder andere een gevulde minestrone soep en zelfgemaakte pizza (met spullen van thuis). En op de overgebleven kooltjes bak ik alvast brood voor de volgende dag. Ook nog een snijplank gemaakt van een esdoorn tak die ik in maart afgezaagd  heb om een tap te maken. Blaaspijp afgemaakt (zie andere artikel in dit blog: boor-maken-van-bot.html). Water koken voor een kruik voor in de slaapzak. En overdag een poging tot het bouwen van een Coop Trap - letterlijk: Kippenhok Val. Tijdens het showen aan anderen viel ie spontaan uit elkaar... (hahaha). Later weer opgebouwd en van een trekker mechanisme voorzien. Geen foto, maar wel het plaatje waar de inspiratie vandaan komt.

De zogenaamde Coop Trap. Letterlijk vertaald: kippenhok val. Uit het boek Camp Life in the Woods and the Tricks of Trapping and Trap Making van William Hamilton Gibson. Foto: R. Mees


Na de ochtendwandeling het voorgebakken brood opwarmen met de kooltjes van het vuur waarmee ik thee heb gezet. Verrassingsthee voor E. Als ze het opheeft vertel ik haar dat het van Amerikaanse vogelkers is... Het is een soort amandelthee. Een beugel maken voor de beugelzaag. De laplander is niet mee zo scherp. En checken of de billy onder de esdoorntap niet overloopt, want de boom geeft nog steeds (zie ander artikel in dit blog: esdoornsap-tappen.html).

Terwijl ik dit schrijf geniet ik na van m'n verblijf in het bos. En fysiek ben ik weer topfit door al die activiteit. Maar nog wel verkouden helaas.

Ter plekke een beugel gemaakt voor de beugelzaag van een hazelaartak.  

Detail beugelzaag. In het gat van het zaagblad is een sleutelring bevestigd. Ik heb iets van de tak weggesneden zodat de sleutelring niet zomaar van de tak afschuift.  


Gevonden eten: 
Sitkaspar (thee),
Amerikaanse vogelkers (thee),
raapzaad - denk ik - (knabbeltje gevonden onderweg, lekker koolachtig),
brandnetel (groente: meegenomen naar huis),
veldkers (knabbeltje gevonden onderweg),
klein hoefblad (bloemen in de thee),
jonge blaadjes van meidoorn (knabbeltje gevonden onderweg).

Dieren gespot: 
damherten,
ree,
vos,
klapekster,
krakeenden,
krooneenden.