vrijdag 23 augustus 2013

Bushcraft: vuur maken met de handboor

In no time een kool. Zonder blaren en spierpijn naderhand. Ik kan het nog steeds niet geloven. Onder ideale omstandigheden, dat wel, want buiten is het droog en de thermometer staat op 25 graden.

Gebruikt materiaal:

- Een dun, recht stokje van vlier Sambucus nigra is de boor. Vlier heeft (soms) loodrechte stengels en een sponzige kern dat ingedrukt kan worden. Hier kan makkelijk een plug in gestoken worden. Droog de vlier op kamertemperatuur en met de bast eromheen om vervormingen en scheurvorming (door te snel drogen), te voorkomen.

- Een plug en grondplaat maken van een bloemstengel van palmlelie Yucca flaccida of Yucca filamentosa. Deze soorten zijn te vinden in particuliere tuinen en staan soms in het gemeente plantsoen, komt van nature in NL niet voor. Oogsten in het najaar, ruim na de bloei als de bloemstengels verdroogd zijn. Daarna nadrogen op kamertemperatuur.

Wat is een plug? Dit is een op maat gesneden stuk bloemstengel van palmlelie dat in de boor van vlier gestoken wordt.

Wat is een grondplaat? Dit is een aan twee zijden afgeplat stuk stengel van de palmlelie, waarin geboord wordt om een gloeiende kool te krijgen.

De kool wordt dan getransporteerd naar een prop gras of krant. Daarna aanblazen tot vuur.

A: boor van vlier.
B: plug van palmlelie.
C: grondplaat van palmlelie.