donderdag 12 september 2013

Zwavelzwam eten

In ons mycofobe landje is de naam zwavelzwam goed gekozen. Dit in tegenstelling tot Engeland waar Laetiporus sulphureus 'chicken of the woods' wordt genoemd. En dat klinkt een stuk sympathieker. En terecht.

Heb de zwam in stukken gesneden, kort gekookt in water en daarna gebakken met brandnetel en zevenblad. Geen toevoegingen zoals zout, peper, kruiden, specerijen, bouillonblokjes etc. De smaak was neutraal - dat was te verwachten - en geen rare bijsmaak.

En met een stuk natuurvlees er bij - voor de smaak - prima in te nemen.

Zwavelzwam uit de pan.

Zwavelzwam (jong) op de boom.

Zwavelzwam (oud) op de boom.
































































  • Weet wat je eet. Bestudeer de soort aan de hand van literatuur en internet. 
  • Laat voldoende exemplaren staan voor regenaratie.  
  • Pluk niet langs wegen of langs akkers. Denk aan vervuiling zoals roet en bestrijdingsmiddelen. 
  • In sommige gebieden komt de vossenlintworm voor. Deze worm brengt een serieus gezondheidsrisico met zich mee. Lees er meer over op de site van RIVM. 
  • Meer weten over paddenstoelen? Kijk op de site van de Nederlandse Mycologische Vereniging.