donderdag 5 december 2013

Sleedoorn pruimen

De pruimen van de sleedoorn Prunus spinosa kun je eten. Niet direct van de struik want dan schrompelen je smaakpapillen ineen. Eerst koken.

Sleedoorn met pruimen.


Ben je toevallig op survival dan kun je de pruimen koken met een bodempje water. Ik plet ze daarna in m'n pannetje en klaar is je moes. Pitten uitspugen. Met een beetje suiker erbij wordt het lekkerder.

Geplukte pruimen van sleedoorn.


Thuis kun je er jam van maken. De pruimen koken en daarna het sap met je handen er uit persen. Maar eerst even laten afkoelen. Pak de vruchten, maak er een bal van en knijp het sap er uit. Sap opvangen in een pannetje. Doe er nog een zeef boven om afbrekend vruchtvlees op te vangen. Pitten verwijderen. Het opgevangen sap nog een keer koken met wat suiker en dit in een afsluitbaar potje doen.

Soms is de jam lekker, soms is de jam wrang. Misschien moet er eerst vorst overheen of moet de kooktijd langer?

Van het overgebleven balletje vruchtvlees kun je platte vruchtenkoekjes maken. Druk het vruchtvlees plat tussen je handpalmen en leg deze koekjes in wording op een grill. Een kwartier verhitten in de oven (die van mij is elektrisch) op 200 graden. Door het vochtgehalte verder naar beneden te brengen krijgen schimmels en bacteriƫn geen kans en blijven de koekjes een paar maanden houdbaar.
Links platgedrukt vruchtvlees, klaar om de oven in te gaan. Rechts pruimenpitten.  

Je zou dit natuurlijk ook allemaal buiten kunnen doen; sap opvangen in een pannetje en het vruchtvlees verhitten op een hete steen. Je hebt dan dipsaus voor bannock en vruchtenkoekjes na.