woensdag 20 augustus 2014

Leven van het land: reuzenbovist

Coen en ik gingen voor de bramen. Maar we kwamen thuis met twee reuzenpaddo's (en een bakje bramen). En nu? Ik moest denken aan het filmpje van Monty Python: Spam (typ in op google).

Een deel hangt inmiddels te drogen aan de waslijn en ben nu op zoek naar recepten voor de rest. Waarschijnlijk gaan we de hele week paddenstoelen eten.

Wat heb je nodig? Dun nylontouw van ongeveer 70 cm. (het binnenste van paracord bijvoorbeeld), een stopnaald, twee wasknijpers, een waslijn binnenshuis en een waslijn buitenshuis.

Hoe? Snij de paddenstoelen zo dun mogelijk. Rijg ze aan het touwtje van ongeveer 70 cm lang. Is het draadje vol maak dan twee lussen aan het uiteinde. Steek de wasknijpers erin en hang het geheel buiten aan de waslijn.

Hou het weer in de gaten. Gaat het regenen dan hang je het touwtje snel binnen. Omdat het touwtje kort is kun je dit makkelijk in horizontale stand verplaatsen; de plakjes paddenstoel waar onderling ruimte tussen zit blijven goed op hun plek zitten. Ze drogen dan beter.

Na een dag of vijf zijn de paddenstoelen redelijk goed gedroogd. Maar dit hangt natuurlijk helemaal van het weer af.

Coen met een reuzenbovist. 
Reuzenbovist in plakken gesneden en opgehangen om te drogen. Links: na één dag buiten zie je volumeafname. Het vocht verdampt. Rechts: een nieuwe batch.