vrijdag 26 september 2014

Bushcraft: bed van takken maken

Met alleen je handen als gereedschap kun makkelijk een bed van takken maken. Een takkenbed isoleert jou goed tegen kou van de grond.

Grond is meestal vochtig. Dat vocht voert warmte ongeveer 25 keer sneller af dan lucht. Je moet dus zorgen dat er lucht zit tussen jouw en de grond. Daarnaast is het belangrijk dat deze lucht niet kan ontsnappen of circuleren. Je wil niet dat deze door jouw opgewarmde lucht verdwijnt door tocht. Er komt dan namelijk nieuwe, koude lucht voor in de plaats; weg is je warmte.

Een hazelaar met rechte takken: geschikt voor een bed.
Hoe bouw je zo'n bed? Kijk eens om je heen. Wat kun je gebruiken als bouwmateriaal? Ik zie een dode hazelaar. Bingo! Bijkomend voordeel: hazelaar heeft rechte takken. Dat ligt wel zo fijn.

Leg twee dikke stammen naast elkaar. Vul de ruimte tussen de twee stammen met dunnere takken. De stammen zorgen ervoor dat de dunnere takken op hun plaats blijven liggen.

Wat betreft comfort vind ik een bed van sparrentakken aangenamer. Veert lekker! Zie hiervoor een ander artikel in dit blog: bed-van-sparrentakken-maken.html.

Bed van takken.