zondag 4 januari 2015

Bushcraft: boog bouwen

Wat is het moeilijkste van buiten leven? Je eten regelen. Een onderkomen is zo gemaakt, water is makkelijk drinkbaar te maken en een vuur is zo aan. En ik wil niet naar de supermarkt als ik eenmaal in de natuur zit.

Wat is de makkelijkste manier om eten te scoren? Plantjes. Ze lopen niet weg als jij aan komt lopen. Maar nu, in de winter, zijn er weinig plantjes te vinden. En we willen energie. Het is koud.

Orion, de jager, staat prominent in het firmament. Wat gaan we doen? Jagen met pijl en boog. Niet echt want dat mag niet van de wet. Terecht!

Hoe? We hebben ons laten inspireren door een artikel van Jim Allen, The 30 Minute Bow (is op internet te vinden). Een boog bouwen in 30 minuten dus. Ons principe is, is dat je jezelf moet kunnen redden als je buiten bent. Een effectieve pijl en boog kunnen maken hoort daar bij vinden wij.

Vol goede moed aan de slag. Geschikt dood hout zoeken. Alles wat we vinden breekt af als luciferhout als we het buigen: es, eik, esdoorn, hazelaar, populier. We zijn een volle middag aan het zoeken.

De volgende ochtend, tijdens het ontbijt, krijg ik een ingeving. Ik weet een dode iep te staan. We gaan er op af en zagen een tak af. De tak breekt niet! Hoopvol gaan we aan de slag. Het dikke uiteinde versmallen totdat de doorbuiging van de boog op beide helften gelijk is. De tak breekt alsnog. Te dik. Leermomentje.

Twee maanden later zoeken we de iep weer op en zagen er twee takken af. We schrapen de bast af en snijden het dikke eind bij aan de buikzijde totdat de doorbuiging in beide uiteinden ongeveer hetzelfde is. Van een stuk plastic touw maken we een boogpees. En van een hazelaartak een pijl die we voorzien van veren of een blad van een tamme kastanje.

Schieten! Het valt tegen.

Wat een pretenties! We hebben allebei nog nooit eerder een boog gemaakt. Wel hebben we een keer een pijl gefabriceerd. En dan zouden we het kunstje eens flikken in een paar dagen tijd?

In ieder geval genoeg stof om op verder te studeren.

  • J. en ik hebben dit project in twee etappes uitgevoerd, met tussenpozen van twee maanden, in een outdoor context.  
  • Tijdens de uitvoering leefden we in stuk of wat dagen in een hut (zie ander artikel in dit blog: lean-to-van-natuurlijk-materiaal.html) in een afgelegen stuk bos in Nederland. 
J. test zijn boog op de schietbaan.

Eitje bakken in de schil van een grapefruit.