zondag 24 juni 2018

Een buitenkeuken voor een prikkie

Een eenvoudige buitenkeuken maak je met een Dutch Oven, een zelfgemaakte brander, een zelfgemaakte "hooikist", een zelfgemaakte driepoot en met mooi weer!

Een Dutch Oven is een pan van gietijzer met hengsel. Perfect voor koken op vuur.

Het brandertje stookt effici├źnt. Met een handvol houtjes is een gerecht snel aan de kook. Stoken op hout is milieubewust want hout is een hernieuwbare grondstof. En droge houtjes zijn makkelijk te vinden.

De "hooikist" is iets van vroeger. Het is een houten kist met hooi. Hoe werkt het? Eerst het gerecht aan de kook brengen. Dan de pan met hete inhoud in de kist zetten. Het hooi werkt als isolatie. Dit om brandstof te sparen. Omkijken is er niet meer bij want in de hooikist kan niets aanbranden. Je kan iets anders gaan doen! De kooktijd is wel wat langer. Begin dus op tijd.

Mijn "hooikist" heb ik gemaakt van resten plaathout (underlayment) en ik gebruik een zelfgemaakte wollen slaapzak in plaats van hooi.

Met een driepoot hang je de pan boven het vuur. De stand van de pan ten opzichte van het vuur regel je makkelijk door de poten dichter bij, of verder van elkaar te zetten. Hoe maak je de driepoot?

Zoek drie rechte takken zolang als jezelf. Hazelaar is zeer geschikt want deze struik heeft soms lange, rechte takken en het hout is erg taai. Met een stuk touw en de vorksjorring (Google) knoop je de drie takken aan elkaar.
De buitenkeuken in actie.

De moderne hooikist. Niet met hooi maar met een wollen slaapzak

Wat heb je verder nodig?
  • Een windscherm voor de brander. Ik heb een kookwindscherm 25x48 (Google). 
  • Een zaag om de takken uit het bos- of het gemeente plantsoen te zagen. Ik gebruik een Bahco Laplander.
  • Touw om de takken aan elkaar te binden. Ik gebruik sisaltouw.
  • Een haak om de pan boven het vuur te hangen.
  • Een zelfgemaakte tondeltas om brandhoutjes in te verzamelen. 
  • Een hoes voor om de DO zodat de roet dat op de pan zit niet in de slaapzak komt.