dinsdag 3 juli 2018

Hoe vuur maken

Vuur maken is nuttig en gaaf! Beoordeel eerst of dit verantwoord is.   

Zoek brandhout. Pluk hout uit bomen. Dode zijtakken breken makkelijk af. Hoor je een duidelijke krak(!) dan zijn ze echt dood. Raap geen hout van de grond. Dit is vaak vochtig.

Maak een tondeltas om makkelijk ontvlambaar materiaal in te verzamelen zoals berkenbast, brokken hars, harsmannetjes of fijne takjes van een spar. Stop deze tas in je rugzak. Je kunt nu tondel verzamelen als je het toevallig tegenkomt.

Wees goed voorbereid voordat je gaat stoken. Wil je koken? Zorg dan dat de groentes gesneden zijn (en verzameld(!)). Kan de pan al boven het vuur hangen? Misschien moet er nog een pothaak gemaakt worden.

Sorteer het brandhout op dikte. Tandstoker dik, potlood dik en twee gradaties hier tussenin. En verder pinkdik-, en duimdik. Besteed hier aandacht aan! Het kost wat tijd maar dat verdient zich terug. Je kunt nu met één lucifer of enkele seconden met de aansteker een vuur aanmaken.

Ligt alles klaar? Maak je vuurplaats schoon van humus of andere brandbaar materiaal. Schraap het op een hoop, je hebt het later weer nodig. Ga door met schrapen tot je zand of klei ziet.

Maak een platform van takjes hout op de vuurplaats. Dit isoleert de - meestal - vochtige ondergrond van het vuur. En er kan lucht van onderaf bij komen. Het vuur brandt echt beter.

Leg een bundel met de dunste takjes op het platform. Steek dit aan. Als de vlammen er door heen gaan leg je de volgende bundel erop met dikkere takjes. Komen de vlammen daar weer doorheen de volgende bundel, enzovoort. Leg de bundels haaks op elkaar.

Je hebt vuur.

Ben je klaar leg dan dunnere takken op het vuur. Laat dit uitbranden tot er alleen as over is. Laat dit afkoelen, Schop het in de omgeving en schuif de humus weer terug. Niemand ziet dat er vuur geweest is.

De onderste takken van deze spar zijn dood. Perfect om vuur mee aan te steken. 
Vuurplaats vrij van humus en blad. Een platform van takken om op te stoken. Bundels met dunne en dikkere takken liggen klaar. De pan kan boven het vuur hangen. En dan nu de fik er in!


Tijdens een paar dagen solo wordt vuur een echte vriend. 

Laat het vuur uitbranden tot as en laat het afkoelen. Stamp daarna resterende kooltjes tot gruis. Dan het as verspreiden in de omgeving. Humus en blad weer terug schuiven met een stok. Er is niets meer van te zien. Zo moet dat en niet anders!