dinsdag 3 juli 2018

Hoe vuur maken

Vuur maken is nuttig en gaaf! Maar beoordeel eerst, voordat je vuur wil maken, of dit verantwoord is. 

Zoek brandhout. Pluk dode zijtakken uit bomen. Deze breken makkelijk af. Hoor je een duidelijke krak(!) dan zijn ze ook echt dood. Raap geen hout van de grond. Dit is vaak vochtig.

Tip: maak een tondeltas om makkelijk ontvlambaar materiaal in te verzamelen. Denk aan berkenbast, brokken hars, harsmannetjes, fijne takjes van een spar, lisdoddepluis of een kaars. Stop de tas in je rugzak en je kunt waar je ook bent altijd makkelijk ontvlambaar materiaal verzamelen. Want je komt het tegen als je het niet nodig hebt. En als je het nodig hebt is het er niet. Verzamel altijd tondel onderweg.

Wees voorbereid voordat het vuur aan gaat. Wil je koken? Zorg dat het eten panklaar is. Kan de pan al boven het vuur hangen? Misschien moet er nog een pothaak gesneden worden.

Sorteer brandhout op dikte. Tandstoker dik, potlood dik enzovoort. Besteed hier aandacht aan! Het kost wat tijd maar dat verdient zich terug. Je kunt nu met één lucifer of een paar seconden met een aansteker vuur maken.

Maak je vuurplaats schoon van humus of andere brandbaar materiaal. Schraap het op een hoop, je hebt het later weer nodig. Ga door met schrapen tot je zand of klei ziet. Stook geen vuur op veengrond. Dit kan langzaam smeulen zonder dat je het door hebt.

Maak een platform van takjes waarop het vuur komt. Dit isoleert de - meestal - vochtige ondergrond van het vuur. En er kan lucht van onder bij. Het vuur brandt beter zo.

Leg een bundel met de dunste takjes op het platform. Steek dit aan. Als de vlammen er door komen leg je de volgende bundel erop met dikkere takjes. Komen de vlammen daar weer door dan de volgende bundel, enzovoort. Leg de bundels haaks op elkaar.

Je hebt vuur.

Ben je klaar leg dan steeds dunnere takken op het vuur. Laat het uitbranden tot er alleen as over is. Laat dit afkoelen, Schop het in de omgeving en schuif de humus weer terug. Niemand ziet dat er vuur geweest is.

De onderste takken van deze spar zijn dood. Perfect aanmaakhout.    
Vuurplaats vrij van humus en blad. Een platform van takken om op te stoken. Bundels met dunne en dikkere takken liggen klaar. De pan kan boven het vuur hangen. En dan nu: de fik er in!


Tijdens een paar dagen solo wordt vuur een echte vriend. 

Laat het vuur uitbranden tot as en laat het afkoelen. Stamp daarna resterende kooltjes tot gruis. Dan het as verspreiden in de omgeving. Humus en blad weer terug schuiven met een stok. Er is niets meer van te zien. Zo moet dat en niet anders!