woensdag 1 maart 2023

Wildeplantenwandeling 2023

Wil jij planten leren kennen die nuttig voor je zijn? Denk dan aan eten, drinken, medicijn of gereedschap. Behalve planten worden ook struiken, bomen en paddenstoelen behandeld.  

Wil jij echt planten gaan eten die je zelf plukt? Dan moet je weten wat je eet! Neem geen risico's met vergiftiging. Goed identificeren, anders negeren. 

De wandeling is zeer geschikt voor iemand die graag 'in het veld' zijn kennis wil vergroten. Want wil je planten echt goed leren kennen dan zal je er heel veel 'live' naar moeten kijken. Alleen het bestuderen van een boek of website is niet genoeg. Er zijn ook apps die werken als herkenningssoftware maar deze hebben het niet altijd juist. 

De soorten die we behandelen zijn makkelijk te herkennen en komen veel voor in Nederland. Het zijn algemene soorten. Het plukken van deze planten voor eigen gebruik is dan ook geen probleem naar mijn idee. 

De locatie is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto. We starten vanaf station Driebergen-Zeist. Op steenworp afstand ligt een P+R. 

  • ongeveer 30 soorten,
  • de nadruk ligt op kijken, we gaan niet iets bereiden of iets maken,
  • de wandeling duurt ongeveer twee uur en start om 10.00
  • 20,- euro p.p. per wandeling.

Data:

  • zaterdag 25 maart 2023 
  • zaterdag 1 april 2023  
  • zaterdag 15 april 2023

Aanmelden? Stuur een mail naar dezelfredzamebuitenmens@gmail.com en vermeld op welke dagen je wil. Ik stuur je vervolgens informatie over hoe je kunt betalen en waar ik je dan verwacht te treffen. Tot dan!




Met een klein groepje mensen planten bestuderen.
Zeewolde, september 2016. 


Wat is er in welk seizoen te vinden? Gepelde tamme
kastanjes, geschubde inktzwam, nagelkruid en
brandnetel. Zeewolde, oktober 2016.


Sheets met beknopte info over het gebruik van
enkele soorten.
 

Brandnetel is een topper. Het heeft voedingswaarde,
je kan er touw van maken en je komt het heel
veel tegen. Persoonlijk vind ik de smaak van brandnetel 
niet bijzonder. Ik gebruik het als toevoeging aan een
risotto, of een gebakken ei met kaas of aan aardappel-
puree met tonijn. Je kan er er ook chips van maken
of gewoon rauw eten. 


Dit zou je tegen kunnen komen tijdens een wandeling 
op de Veluwe. Ken jij deze soorten en weet je wat je
hier mee kunt? Leuvenum, september 2016. 


Ik ga nooit meer wandelen zonder een bakje of een
zakje. Je weet nooit wat je tegenkomt!
Giethmen, augustus 2017.


Een roerei met de inhoud van de bakjes hierboven.
Brandnetel, melde, gewone berenklauw en
kastanjeboleet. Giethmen, augustus 2017. 



Voorjaarspluk uit eigen tuin. Paardenbloem, kraailook,
daslook en marjolein. Dit gaat door een
aardappelsalade. Utrecht, maart 2021.


De oogst van 2022. Veel bramenjam maar ook
gedroogde kruiden en fijnspar op suiker. Deels uit 
eigen tuin. Utrecht, januari 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten