vrijdag 8 september 2023

Review Karrimor Sabre 45 versus Berghaus Centurio 45

Van 2007 tot met 2019 gebruikte ik een Karrimor SF Sabre 45 liter. Daarna en tot nu, een Berghaus Centurio 45 liter. Ik beschrijf hier mijn ervaringen met deze rugzakken. Voor 'soorteigen kenmerken' kijk op de site van de fabrikant of de leverancier. 

Ik heb thuis het één en ander gewogen. Dit komt mogelijk niet overeen met de kenmerken die de fabrikant of de leverancier opgeeft. Mogelijk heb ik ergens wat touwtjes of een sjorband weggehaald of juist toegevoegd. 

Aan beide rugzakken kun je zogenaamde daypacks of zijtassen ritsen van 10 of 15 liter om het volume te vergroten. Of gebruik de riemen aan de zijkant die op beide rugzakken zitten om je slaapmat, bivvy en tarp vast te sjorren. Geloof me, deze spullen vallen er niet zomaar af. Toch bang hiervoor? Of wil je je gear beter beschermen? Neem dan een grotere rugzak. Maar dan neemt het gewicht alweer toe. Een Berghaus Atlas van 90 liter weegt 2.3 kilo zonder zijtassen, een Centurio weegt 1.56 kilogram. En als je dan toch een grotere tas neemt dan wil je misschien ook een kleinere dagrugzak mee wat ook weer meer gewicht in de schaal legt.

Daypacks kun je ook als dagrugzak gebruiken. Rits ze aan elkaar. Er worden schouderbanden bij geleverd. De schouderbanden glijden vaak van m'n schouders af en ik vind het niet erg comfortabel.     

In ieder geval: met zowel de Sabre als de Centurio kom je een heel eind! In zomer en winter.

OM TOT DE KERN TE KOMEN: HET BELANGRIJKSTE VERSCHIL TUSSEN BEIDE RUGZAKKEN IS HET DRAAGCOMFORT EN HIERBIJ WINT DE CENTURIO. 

Het rugpand van de Centurio heeft extra verstevigingspanelen die naast je ruggengraat zitten en een voorgevormd u vormig profiel van aluminium als versteviging. Dit profiel vervormt niet, ook niet als je de rugzak goed volpropt. 

De Sabre heeft een gewatteerd rugpand met daarachter een flexibele kunststof plaat als versteviging. Dit lijkt een voordeel maar heeft als nadeel dat je ook drukpunten gaat voelen als je de rugzak als stuff sack gebruikt, waarbij je al je losse gear (zoals slaapzak) en de wat hardere delen in de zak propt. Door losjes te pakken heb je dit 'probleem' niet maar je kunt dan minder meenemen. 

De bredere heupband van de Karrimor voegt qua comfort niet veel toe in vergelijking met de smallere heupband van de Berghaus

Door het 'blokvormige' profiel van de Centurio kan deze rechtop blijven staan. Dit is handig bij het in en uitpakken. Dit in tegenstelling tot de Karrimor: deze heeft een 'banaan' profiel. Eigenlijk ook geen echt probleem, zet je rugzak tegen een boom bij het inpakken.

De Karrimor heeft een vrij kleine 'vulopening'.   


Gewicht Karrimor Sabre 45 liter: 1750 gram.

Gewicht Berghaus Centurio 45 liter: 1560 gram.

Gewicht daypack Berghaus Atlas 10 liter: 175 gram.

Gewicht daypack Berghaus 15 liter: 280 gram.


                            Tip: gebruik je een zitlap? 

                            Stop deze dan als extra padding 

                            in je rugzak direct achter je rug.



Karrimor SF Sabre 45 PLCE. 

Berghaus Centurio 45 MMPS.


Een 45 liter rugzak met zijtassen, hier de Berghaus, is voldoende voor een simpel bivak in de winter met een dikke winterslaapzak.

Een 45 liter rugzak zonder zijtassen, hier de Karrimor. Alles past in de rugzak. 

De dikke winterslaapzak zit aan de buitenkant vast gesjord. Op de topklep een slaapmat vastgesjord.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten